Ruter på OpenStreetMap – meget mere end kort

Du kender måske OpenStreetMap allerede. Du ved at det er et meget nøjagtigt og enormt detaljeret kort. Men ved du også at det er meget mere end et “fladt” kort?

Det er data!

Data bag kortet er frit tilgængelige, og du kan tilgå data uden omkostninger. Det betyder at det kortet kan designes til forskellige formål. Prøv fx at skifte lag (værktøjsmenuen i højre side) til “Cykelkort”. Nu vises kortet med et helt andet perspektiv, nemlig et cyklistperspektiv. Der er ikke længere lagt vægt på store veje, men derimod mindre veje og cykelstier.

Læg så mærke til de fremhævede ruter.

Ruter er noget du slet ikke ser, hvis ikke du bruger et kort, som fremhæver dem som her. Ruter kan fx være cykelruter, vandreruter eller busruter.

Et andet eksempel på kort som fremhæver ruter er Hike & bike ( http://hikebikemap.org/ ). Klik på ikonet øverst til venstre og vælg enten Lonvias Hiking Routes eller Lonvias Cycle Routes og få vist de respektive typer på kortet. Ruterne blive lagt på et ekstra “lag”, oven på kortet.

Men vi kan komme endnu længere med data. Hvad hvis vi gerne vil gå eller cykle en bestemt rute, men ikke lige har en PC med os? Så henter vi en GPX-rute og indlæser i vores navigator.

Først finder vi hjemmesiden https://hiking.waymarkedtrails.org og finder det sted, hvor vi gerne vil vandre eller cykle. Nederst i højre hjørne klikker vi på “Ruter”, hvorefter der vises en liste over ruter i vores kortudsnit. Jo mere du zoomer ind, jo færre vil du blive præsenteret for.

Øhavsruten

Klik nu på din rute, hvorefter du ser lidt informationer om ruten, fx rutens længde. Læg også mærke til Højdeprofilen, hvor du kan se hvordan ruten går op og ned. Klik på (PilNed) GPX øverst og download GPX-filen. Her er fx et direkte link til Øhavsstien (som dækker Sydfyn, Langeland og Ærø): https://hiking.waymarkedtrails.org/api/details/relation/1202410/gpx .