Planlæg en rute

Når du skal ud at vandre, er det en rigtig god ide at forberede sig en lille smule. Nogle gange har du lyst til bare at tage ud i en skov og gå en tur, men andre gange har du lyst til at forberede dig. Det sidste er måske tilfældet, hvis du tager et sted hen, hvor du ikke har været før.

Der er flere måder du kan forberede dig. Her antager jeg at du allerede har bestemt dig for, sådan cirka, hvor turen skal gå hen.

Et godt sted at starte er på https://hiking.waymarkedtrails.org hvor du kan “browse” et kort, og se hvor der allerede er arrangeret ruter. De synlige ruter er mest de lange ture, som indgår i et større netværk af vandreruter. Klik på “Ruter” nederst i højre hjørne, så ser du alle de ruter som er lagt på OpenStreetMap.

Waymarked Trails viser vnadreruter som er lagt på OpenStreetMap.
Waymarked Trails viser foreslåede vandreruter.

Kortet du ser er OpenStreetMap, men der er lagt et lag oven på, som visualiserer højdeforskelle vha. et såkaldt hillshade (bakkeskygge). Det giver et rigtig godt indtryk af landskabet. På kortet kan du få et indtryk af, hvor stierne er, og hvor du kan parkere bilen eller stå af bussen. Det er nemlig en rigtig god ide at starte og slutte ruten et logisk sted, fx ved en parkeringsplads eller et stoppested.

Næste trin er at forberede en rute, om ikke andet for at vurdere hvor lang turen er. Til det formål vil jeg foreslå https://www.gpsvisualizer.com/draw/ , hvor du kan tegne en rute, og undervejs følge med i, hvor lang ruten er. Du kan også rette og justere, så hele ruten følger stier og veje.

I GPS Visualizer kan du tegne en rute
En rute tegnet med GPS Visualizer.

Som med alt andet er det en god ide lige at øve sig lidt, men det er faktisk ikke svært. Sammenlignet med fx QGIS er dette værktøj meget nemt at arbejde med.

Når du er færdig, og har finpudset ruten, kan du i værktøjsboksen øverst til højre downloade ruten som GPX-fil, lige til at lægge ind på din foretrukne navigator.

GPS Visualizer værktøj
GPS Visualizer værktøj

De fleste navigationssystemer kan navigere efter en GPX-fil. Har du ikke en navigator kan du nemt installere en app på din mobiltelefon. Jeg vil anbefale en app der hedder Osmand. Osmand bygger helt og aldeles på OpenStreetMap, og de støtter i stor udstrækning fællesskabet bag det frie kort. Du kan hente den på Google Play her: https://play.google.com/store/apps/details?id=net.osmand . Osmand findes også til Iphone.

Navigation efter planlagt rute i Osmand